ATV ruhsatta ne geçer?
-A2 ehliyetiyle kullanılıyor. Maalesef vergi “0-1300 cc – otomobil – kamyonet – arazi aracı ve benzeri” üzerinden alınıyor. Maliye Bakanlığı bu konuda tetikte, ehliyette motosikletin olduğunu, araba gibi vergilendirildiğini ve A2 ehliyetinin kullanıldığını söylüyor.
ATV hangi araç sınıfına girer?
Öncelikle şu durumu açıklamak gerekir; B sınıfı dışında 3 farklı sınıf daha vardır. Bunlar; B1, BE ve B. B1 sınıfı ehliyet için aranan şart minimum 16 yaştır. Bu ehliyet motosiklet sınıfındaki dört tekerlekli araçları kullanmaya izin verir. Bu araçların en yaygın örneği ATV adı verilen araçlardır.
ATV ne olarak geçiyor?
ATV (All-Terrain Vehicle). ATV’ler her türlü arazide ve her türlü hava koşulunda çalışmak üzere tasarlanmış araçlardır ve genellikle dört tekerlekli araçlar olarak üretilirler. Ancak, bir veya iki kişilik kapasiteye sahip, benzinli içten yanmalı motorlarla çalışan üç ve altı tekerlekli modelleri de vardır.
ATV hangi kategoride?
Daha önce ATV kullanmak için motosiklet ehliyeti yeterliyken, yeni ehliyet yönetmeliğiyle ATV kullanmak için en az B1 sınıfı ehliyet şartı getirildi.
ATV’lerin vergisi var mı?
ATV’ler motorlu taşıtlar vergisine (MTV) tabidir.
ATV trafikte kask zorunlu mu?
İki kişilik ATV yolcuları dik oturabilmeli, ellerini arka tutamaklarda tutabilmeli ve ayaklarını basamaklara sıkıca koyabilmelidir. Ayrıca yolcular uygun şekilde giyinmeli ve kask takmalıdır.
ATV şehir içinde yasak mı?
ATV’yi şehir içi trafiğinde kullanmakta, arazi lastikleri yerine asfalt şartlarına daha uygun lastikler takarak ve plaka kontrolünü de yaptırarak bir sakınca yoktur. T3 plakalı yani traktör plakalı ATV’ler B sınıfı ehliyetle kullanılabilir.
ATV binek bir araç mı?
Yaygın inanışın aksine, artık yollarda gördüğümüz arazi araçları ve çeşitli kullanımları A2 ehliyet grubundan çıkarılmıştır. Bunun nedeni, bu araçların dört tekerleğe sahip olması ve binek otomobil olarak sınıflandırılmasıdır.
ATV motorlara plaka gerekiyor mu?
Arazi ATV motosikletleri plaka gerektirmediğinden, sürücü belgesine sahip olmanıza ve vergi ödemenize gerek yoktur. Yolda araç kullanmak istiyorsanız, plakayı çıkarmalı ve tüm trafik kurallarına uymalısınız.
ATV trafik sigortası var mı?
ATV motosikletler, arazi araçları oldukları ve sürekli trafiğin olduğu ana yollarda kullanılamadıkları için sigortalanamazlar. • Scooter’lar ve motosikletler, sorumluluk sigortası adı verilen sigortaya tabidir.
ATV araç cinsi nedir?
“ATV”, tüm arazi araçlarının kısaltmasıdır. “Quad” veya “dört tekerlekli” olarak da adlandırılan ATV’ler, arazi kullanımı için tasarlanmıştır ve genellikle dört veya altı tekerleğe, yığılmış bir oturma pozisyonuna ve direksiyon için bir gidona sahiptir.
ATV’lerde muayene var mı?
Ülkemizde T3 belgeli ATV (All-Terrain Vehicle) gibi motorlu taşıtların teknik muayeneleri genellikle iki yılda bir yapılmaktadır.
ATV araç trafiğe çıkabilir mi?
Öncelikle ATV’lerin (All Terrain Vehicles) Türkiye’de trafiğe çıkmasına izin verilen araçlar arasında olmadığını belirtmek gerekir. ATV’ler, genellikle arazi yollarında kullanılan iki kişilik, dört tekerlekten çekişli araçlardır. Ancak T3 belgesi ile ATV’lerin trafiğe girmesi mümkündür.
ATV’de ÖTV var mı?
Karavanlarda %45, ATV ve UTV araçlarda ise %25 ÖTV oranı getirildi.
B sınıfı ehliyet kaç cc ATV kullanır?
B1 ehliyeti, net motor gücü 15 kW’ı ve net ağırlığı azami 400 kg’ı aşmayan dört tekerlekli ATV kullananlara verilir.
ATV motor şehir içi kullanımı yasak mı?
ATV’yi şehir içi trafiğinde kullanmakta, arazi lastikleri yerine asfalt şartlarına daha uygun lastikler takarak ve plaka kontrolünü de yaptırarak bir sakınca yoktur. T3 plakalı yani traktör statüsünde plakası olan ATV’ler B sınıfı ehliyetle kullanılabilir.
180 cc ATV plaka gerekir mi?
Arazi ATV motosikletleri plaka gerektirmediğinden, sürücü belgesine sahip olmanıza ve vergi ödemenize gerek yoktur. Yolda araç kullanmak istiyorsanız, plakayı çıkarmalı ve tüm trafik kurallarına uymalısınız.
Hangi ATV ile trafiğe çıkılır?
ATV’ler genellikle arazi yollarında kullanılan iki kişilik, dört çeker araçlardır. Ancak T3 belgesi ile ATV’lerin trafiğe çıkması mümkündür. T3 belgesi traktör, motorlu taşıt, özel araç veya iş makinesi gibi araçların trafiğe çıkması için gerekli bir belgedir.
B ehliyet kaç cc ATV kullanır?
B1 ehliyeti, net motor gücü 15 kW’ı ve net ağırlığı azami 400 kg’ı aşmayan dört tekerlekli ATV kullananlara verilir.