İçeriğe geç

Hangi Dava Hangi Mahkemede Açılır

Sulh Hukuk mahkemesi hangi davalara bakar?

Sulh Hukuk Mahkemesi, belirli özel hukuk davalarını görmek için kurulmuştur ve Asliye Hukuk Mahkemesi olan Ana Mahkeme ile birlikte genel mahkemelerden biridir. Her adliyede Sulh Hukuk Mahkemesi bulunması zorunludur. Kanun aksini öngörmediği sürece, bu mahkeme çekişmesiz hukuki meselelerle ilgilenir.

Asliye mahkemesi hangi davalara bakar?

Asliye hukuk mahkemeleri; tapu iptali, meniye müdahale ve imha, tescil, maddi ve manevi tazminat, alacak, itirazın iptali, kamulaştırma, yaş düzeltme, isim düzeltme ve her yıl miktarı ve değeri değişen tapu sicilinin düzeltilmesi davalarına bakar.

Dava yeri nasıl belirlenir?

Kanun aksini öngörmediği takdirde, dava, davalının gerçek veya tüzel kişiliğinin ikametgahının bulunduğu yerdeki mahkemede açılmalıdır. Davanın açıldığı tarihte davalının ikametgahı belirleyicidir. Davalı daha sonra ikametgahını değiştirirse, mahkemenin yargı yetkisi etkilenmez ve sona ermez.

Yetkili mahkeme neye göre belirlenir?

(1) Genel yetkili mahkeme, davalı gerçek veya tüzel kişinin davanın açıldığı tarihte yerleşim yerinin bulunduğu mahkemedir. (2) Yerleşim yeri, 6502 sayılı Türk Medeni Kanunu hükümlerine göre belirlenir.

Asliye hukuk mahkemesi nelere bakar örnek?

Asliye hukuk mahkemeleri hangi davalara bakar? İcra takibinin engellenmesi, tapu iptali ve tescili davası, icra ve tanıma davaları, diğer makaleler…

5 sulh Ceza Mahkemesi hangi davalara bakar?

Sulh Ceza Mahkemesi, bir diğer adıyla Sulh Ceza Mahkemesi, 5271 sayılı Ceza Muhakemeleri Kanunu uyarınca yapılan bazı soruşturmaları, bu işlemlere yapılan itirazları ve bazı idari işlemlere (örneğin para cezalarına itiraz) itirazları inceleyen hâkim/mahkeme olarak görev yapmaktadır.

Uyuşmazlık mahkemesi hangi davalara bakar?

1945 yılında çıkarılan 4788 sayılı Kanunun birinci maddesinde Uyuşmazlık Mahkemesinin görevi şu şekilde tanımlanmıştır: Genel mahkemeler, idari mahkemeler ve askeri yargı organları arasında hukuki konulardan doğan görev ve hüküm uyuşmazlıklarını kesin olarak çözmekle görevli bir Uyuşmazlık Mahkemesi kurulmuştur.

3 ağır ceza mahkemesi hangi davalara bakar?

3-) Ağırlaştırılmış müebbet hapis, müebbet hapis veya on yıldan fazla hapis cezalarını gerektiren bütün suçlara bakmak görevi Yargıtay’a aittir (5235 sayılı Kanun, md.

Sulh ve asliye arasındaki fark nedir?

Yukarıda açıkladığımız gibi, genel yetkili mahkemeler Sulh Hukuk Mahkemeleri ve Asliye Hukuk Mahkemeleridir. Sulh Hukuk Mahkemelerinin yetkili olduğu davalar kanunda özel olarak listelenmiş ve görev sınırları belirlenmiştir. Asliye Hukuk Mahkemesi, Sulh Hukuk Mahkemesinin yetki alanı dışında kalan tüm davalara bakma yetkisine sahiptir.

Dava değerini kim öder?

Bu aşamada yargılama masraflarının hesaplanması – mahkeme masraflarının hesaplanması – yapılır ve davayı açacak olan davacıdan tahsil edilir. Davanın sonunda kaybeden taraf bu dava için hesaplanan ücreti öder.

Bir dava kaç günde sonuçlanır?

Davanın konusuna göre yargılama süreci değişiklik gösterebilir. Adalet Bakanlığı istatistiklerine göre bir davanın karara bağlanması için gereken ortalama süre 100 ile 600 gün arasında değişebilmektedir. Bu süreler her yıl değişebilmektedir. Örneğin; bölge idare mahkemelerinde yargılama süresi 70 ile 100 gün arasında olabilmektedir.

Dava hangi mahkemede açılır?

Davanın doğru mahkemede ve doğru başvuruyla açılması gerekir. Örneğin, mülkiyetle ilgili davalar hukuk mahkemelerinde, idari eylem ve işlemlerle ilgili davalar ise idari mahkemelerde açılır. Ceza davaları savcılar tarafından açılır, bireyler tarafından değil.

Hangi mahkeme üstün?

Anayasa’da en yüksek mahkeme olarak yer alan Yargıtay, mahkemelerin karar ve hükümlerini inceleme ve karara bağlama yetkisine sahip olup, kanunla başka bir yargı organına devredilmemiştir.

Kaç tür mahkeme vardır?

Buna göre Türk yargı sistemi, yargı organı (ilk derece mahkemeleri, bölge idare mahkemeleri ve Yargıtay), idari yargı (ilk derece mahkemeleri, bölge idare mahkemeleri ve Danıştay), anayasa yargısı (Anayasa Mahkemesi) ve uyuşmazlık yargısı (İtiraz Mahkemesi) olmak üzere üçe ayrılmıştır.

Mahkemede en yetkili kişi kim?

Bu kararları verme yetkisine sahip olanlar mahkemede hâkim ve savcı gibi tüzel kişilerdir.

Sulh ve asliye arasındaki fark nedir?

Yukarıda açıkladığımız gibi, genel yetkili mahkemeler Sulh Hukuk Mahkemeleri ve Asliye Hukuk Mahkemeleridir. Sulh Hukuk Mahkemelerinin yetkili olduğu davalar kanunda özel olarak listelenmiş ve görev sınırları belirlenmiştir. Asliye Hukuk Mahkemesi, Sulh Hukuk Mahkemesinin yetki alanı dışında kalan tüm davalara bakma yetkisine sahiptir.

Sulh hukuk mahkemesinin hangi kararları kesindir?

İstinaf mahkemesinin Sulh Hukuk Mahkemesi kararlarına karşı verdiği kararlar genellikle kesin olup, bu kararlara karşı temyiz yoluna başvurulamaz.

Sulh hukuk mahkemesi masraflarını kim öder?

Yargılama giderlerini hangi taraf öder? HMK. m. 326’ya göre; Yargılama giderleri davada haksız olan tarafa aittir.

Sulh hukuk mahkemesinde Nasıl dava Açılır?

Hukuk Mahkemesinde süreç nasıl işler? Dava açmak isteyen kişi, mahkemeye uygun şekilde hazırlanmış bir dilekçe sunarak dava açar. Bu durumda davalı taraf iki hafta içinde cevap dilekçesi sunar ve böylece süreç ilerler ve soruşturma aşaması yürütülerek hüküm verilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir